Violența este o consecință a politicii și a economiei

Violența este o consecință a politicii și a economiei. Și, de aceea, este și o consecință a religiei

Istoria ne învață, cu o abundență de date și argumente, că relația dintre religii și violență a fost mai frecventă și mai determinantă decât bănuiesc sau își imaginează mulți oameni. În afară de aceasta, este important să știm cum se situează Evanghelia în fața acestei probleme enorme. Mai ales în acest moment, din cauza războiului Rusiei din Ucraina. Ce legătură are religia cu situația dramatică care s-a prezentat în fața noastră?

Este un fapt că religia și politica au fost întotdeauna, la bine și la rău, în relații reciproce. Pentru că ambele (fie că o spun sau nu) au nevoie una de alta. Pe de altă parte, nu cunosc în profunzime și cu consecințele ulterioare, istoria religioasă a Rusiei și a Ucrainei. Din acest motiv, mi se pare mai pertinent să indicăm nu ceea ce ne dezbină, ne desparte și ne depărtează, ci – dimpotrivă – ceea ce ar trebui să ne unească.

Ceea ce îngrijorează cel mai mult, în situații precum cea pe care o trăim, este de obicei violența și consecințele ei fatale. Violența este o consecință a politicii și a economiei. Și, de aceea, este și o consecință a religiei. Pentru că, după cum se știe bine, religia și politica sunt (așa cum au fost mereu) profund legate între ele.

Deci, așa stând lucrurile, are Evanghelia vreo legătură cu situații la fel de critice precum cea pe care o trăim? La prima vedere, această întrebare pare inutilă. Căci dacă violența este condiționată de religie, nu va fi ea condiționată și de Evanghelie? Această întrebare este inevitabilă. Și este, de asemenea, necesară. De ce?

Cea mai mare nenorocire care s-a abătut asupra creștinismului a fost să contopească și să confunde Religia cu Evanghelia. Mai mult, ceea ce este cel mai rău, nu a avut loc doar fuziunea dintre Religie și Evanghelie. Cel mai grav a fost că, în Biserică, este mai prezentă Religia decât Evanghelia. Și în Biserică este mai decisivă Religia decât Evanghelia. De aceea, pentru multe persoane religioase, Evanghelia nu este altceva decât o lectură care se face în timpul liturghiei, cea mai importantă acțiune a Religiei.

Cei care gândesc astfel nu au înțeles că Religia a fost cea care i s-a opus lui Isus și Evangheliei lui. După cum trebuie spus, de asemenea, că Religia a fost cea care l-a ucis pe Isus. Pentru că Religia și Evanghelia sunt incompatibile. Motivul de bază pentru ceea ce tocmai am spus este că centrul vieții care izvorăște din Religie este „eu”-ul (credința mea, respectarea legilor din partea mea, conștiința mea, mântuirea mea). Motivul fundamental care izvorăște din Evanghelie se află în „ceilalți” (bolnavii, săracii, copiii…). Spus în mod mai clar, Religia produce o ființă umană „fixată pe propriul eu” (E. Drewermann), în timp ce Evanghelia produce o ființă umană „fixată pe ceilalți”, pe pacea și binele celorlalți. Prin urmare, „porunca nouă” pe care Isus a dat-o discipolilor săi a fost aceasta: Să vă iubiți unii pe alții așa cum eu v-am iubit pe voi (In 13, 34-35). Aici nu mai apare iubirea față de Dumnezeu. În iubirea față de ceilalți este iubirea față de Dumnezeu. De aceea, la judecata definitivă, ceea ce ne va spune Dumnezeu este aceasta: tot ce ați făcut unuia dintre aceștia, mie mi-ați făcut (Mt 25, 40). Nici măcar aici, în momentul final și decisiv, nu apare Dumnezeu.

Dumnezeu, care în transcendența sa nu este la îndemâna noastră, „S-a despuiat de sine și a devenit ca unul dintre atâția” (Fil 2, 7). Este ceea ce numim „întrupare”. Și anume „umanizarea” lui Dumnezeu, care a avut loc în Isus din Nazaret.

Omul exemplar pe care îl avem în acest moment tragic este papa Francisc. Pentru că umanitatea lui este exemplară. Și cu asta ne spune că războiul și violența duc la o singură decizie: să luăm în serios și să trăim, pe cât posibil, Evanghelia care ne centrează pe pacea și bunătatea tuturor și față de toți.

Sunt convins că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia cu siguranță în curând. Este o iluzie? Nu. Este rodul unei convingeri: bunătatea este mai puternică decât violența.

Pr. José María Castillo, 16/03/2022

Sursa: Religión Digital