Sfinții arhangheli Mihael, Rafael și Gabriel

Sfinții arhangheli Mihael, Gabriel şi Rafael – 29 septembrie 2021

Veți vedea cerul deschis şi pe îngerii lui Dumnezeu urcând şi coborând deasupra Fiului omului

Ioan 1,47-51

În acel timp, Isus l-a văzut pe Natanael venind la el şi a zis despre el: «Iată cu adevărat un israelit în care nu este viclenie!». Natanael i-a zis: «De unde mă cunoști?». Isus i-a răspuns şi i-a zis: «Înainte de a te fi chemat Filip, te-am văzut stând sub smochin». Natanael i-a răspuns: «Rabbi, tu ești Fiul lui Dumnezeu, tu ești regele lui Israel». Isus a răspuns şi i-a zis: «Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin crezi? Vei vedea lucruri mai mari decât acestea».

Şi i-a zis: «Adevăr, adevăr vă spun: veți vedea cerul deschis şi pe îngerii lui Dumnezeu urcând şi coborând deasupra Fiului omului».

Ioan 1,47-51

Arhangheli

Urcă și coboară îngerii, din cer pe pământ, pentru că cerul s-a deschis. Ca o scară care străpunge norii și pune în contact omul și divinul, așa cum își imaginase părintele Abraham. Nu mai există nimic secret pentru că Dumnezeu își dezvăluie fața, cerurile sunt sfâșiate și noi putem vedea ceea ce mai înainte era ascuns: un Dumnezeu care iubește infinit orice făptură, lăsând-o liberă. Iar pentru a comunica, Dumnezeu se folosește de spirite pure, îngerii, care umplu pagini și pagini ale Scripturii. Iar printre aceștia, cei trei îngeri deosebiți, speciali, pe care liturgia îi celebrează astăzi: Gabriel, mesagerul, Mihael, războinicul, Rafael, călătorul tămăduitor. Prieteni rezervați care ne însoțesc pașii și alegerile și care ne supraveghează calea. Astăzi îi sărbătorim, îi onorăm, le mulțumim pentru că, atunci când ne deschidem privirea interioară, recunoaștem munca lor în viața noastră.

Paolo Curtaz

Sursa: Paolo Curtaz