Rugăciunile din 9 ianuarie 2022 – Botezul lui Isus

Se va descoperi gloria Domnului şi toate făpturile o vor vedea

«Mângâiați, mângâiați-l pe poporul meu!», spune Dumnezeul vostru.
Vorbiți la inimă Ierusalimului şi spuneți-i că suferința lui s-a terminat, că nelegiuirea sa a fost răscumpărată, pentru că a fost luat din mâna Domnului dublul pentru păcatele sale».
Un glas strigă: «În pustiu pregătiți calea Domnului, îndreptați în loc neumblat o cale pentru Dumnezeul nostru!
Orice vale să fie înălțată, orice munte şi orice deal să fie nivelate, terenul strâmb să se transforme în teren îndreptat, iar cel colțuros în teren netezit.
Atunci se va descoperi gloria Domnului şi toate făpturile o vor vedea împreună, căci gura Domnului a vorbit».
Suie-te pe un munte înalt, tu care aduci vești bune Sionului! Ridică-ți cu putere glasul, tu care aduci vești bune Ierusalimului! Ridică-ți glasul, nu te teme; vestește cetăților lui Iuda: «Iată Dumnezeul vostru!
Iată, Domnul Dumnezeu vine cu putere şi brațul lui stăpânește. Iată, răsplata lui este cu el şi recompensa lui îl precedă.
Ca un păstor el își paște turma și cu brațul său îl adună; ridică mieii la pieptul său și le conduce cu grijă pe cele care alăptează».

Isaía 40, 1-5.9-11

De câte ori nu am ascultat această cântare a lui Isaía și de câte ori nu ne-a făcut să tresărim de entuziasm? Și totuși ne vorbește despre un Dumnezeu, cel al nostru, plin de tandrețe față de cei care suferă și sunt asupriți. Tandrețe și atenție pe care – dacă vrem – putem să le practicăm și noi față de persoanele abandonate și singure fără să ne uităm la culoarea pielii sau la credința mărturisită;

Doamne, tu ne dai indicațiile necesare pentru a schimba lucrurile aici, la noi, dar de multe ori ceea ce așteptăm de la tine este altceva: siguranța economica, succesul, un rezultat bun în investițiile noastre financiare. Fă-ne să credem în continuare în Cuvântul tău în orice dificultate, mai ales în acest timp marcat de atâta suferință și, de multe ori, de disperare;

Isuse, botezul tău ca om adult a avut loc împreună cu mulți alții; fără zgomot te-ai așezat la rând. Noi nu ne amintim nimic despre botezul nostru, dar vrem să ne încredințăm și să credem că acele câteva picături de apă ne-au făcut una cu tine și cu toată creația;

Pentru toate femeile, bărbații și copiii care suferă și mor din cauza războaielor uitate ca în Yemen, din cauza unor războaie noi ca în statul Sudan, în Somalia, unde teroriștii sunt stăpânii. Pentru ca cei responsabili să se oprească și să creeze o încercare de dialog și să nu mai fie înrolați copiii;

Pentru noi și comunitatea noastră. O, Doamne, care te-ai manifestat lui Isus în timpul rugăciunii, susține-ne dorința de a căuta timp și spațiu tăcut pe care să-l dedicăm ascultării glasului tău!

Pr. Paolo Zambaldi

Sursa: Leggere i segni dei tempi