Papa Francisc, ce „dezamăgire”!
„Sunt dezamăgiți mulți dintre cardinali… Sunt dezamăgiți episcopii de carieră… Este dezamăgită o mare parte a clerului… De asemenea, sunt dezamăgiți laicii implicați în reînnoirea Bisericii și super tradiționaliștii atașați cu tenacitate de trecut… Din fericire, dezamăgirea tot mai mare este contrabalansată de mulțumirea crescândă a celor care simt în acest papă ecoul iubirii Tatălui care ajunge în inima fiecărui om și de entuziasmul celor săraci, al celor marginalizați, al celor invizibili…”. Pe ilLibraio.it analiza împotriva curentului a fratelui biblist Alberto Maggi
Papa Francisc, ce „dezamăgire”!
La început a fost doar un murmur discret, apoi a devenit o bombăneală din ce în ce mai mare, iar acum, fără prea multă ezitare, dezacord deschis față de Papa care a venit de la capătul lumii (și există mulți care ar dori să-l îndepărteze). Papa Francisc a reușit în scurt timp să-i dezamăgească pe toți. Iar dezamăgirea se transformă într-un resentiment mai întâi mocnit și acum manifestat în mod deschis.
Sunt dezamăgiți mulți dintre cardinali, care totuși l-au ales. Era omul ideal, fără schelete în dulapuri, din punct de vedere doctrinar era în siguranță, tradiționalist, dar cu deschideri acceptabile spre nou. Ar fi putut garanta o perioadă de liniște Bisericii afectate de scandaluri și diviziuni. Niciodată nu ar fi crezut că Bergoglio intenționa să reformeze nimic mai puțin decât Curia Romană, să elimine privilegiile și să biciuiască vanitățile clerului. Simpla sa prezență, sobră și spontană, este o acuzație constantă la adresa prelaților pompoși, faraoni anacronici plini de ei înșiși.
Sunt dezamăgiți episcopii de carieră, cei pentru care o numire într-un oraș era doar piedestalul pentru o poziție mai prestigioasă. Erau pregătiți să se cloneze cu pontiful de serviciu, să-l imite în orice, de la îmbrăcăminte până la doctrină, numai să intre în grațiile lui și să-i obțină favorurile. Acum acest papă îi invită pe episcopii ambițioși și înfumurați să aibă mirosul oilor… Ce oroare!
Este dezamăgită o mare parte a clerului. Se simt luați prin surprindere. Crescuți cu respectul rigid al doctrinei, indiferenți față de binele persoanelor, acum nu mai știu cum să se comporte. Trebuie să recupereze o umanitate pe care respectarea normelor bisericești a atrofiat-o. Credeau că erau, ca preoți, mai presus de oameni, iar acum acest papă îi invită să coboare și să se pună în slujba celor din urmă.
De asemenea, sunt dezamăgiți laicii implicați în reînnoirea Bisericii și super tradiționaliștii atașați cu tenacitate de trecut. Pentru aceștia din urmă papa este un trădător care conduce Biserica spre ruină. Pentru cei dintâi, papa Bergoglio nu face suficient, nu schimbă regulile și legislația care nu mai este în ton cu vremurile, nu legiferează, nu-și folosește autoritatea de comandant în tabără.
Sunt entuziasmați de el cei săraci, marginalizați, invizibili și, de asemenea, toți acei cardinali, episcopi, preoți și laici care timp de decenii au fost marginalizați din cauza fidelității lor față de Evanghelie, priviți cu suspiciune și persecutați pentru mania asta a lor cu Sfânta Scriptură în detrimentul tradiției. Ceea ce doar sperau, își imaginau sau visau, a devenit acum realitate odată cu Francisc, papa care a făcut ca lumea să redescopere mireasma Evangheliei.
Pr. Alberto Maggi, biblist, 22/12/2015
Sursa: ilLibraio.it

AUTORUL – Alberto Maggi, frate din Ordinul Slujitorilor Mariei, a studiat în Facultățile Teologice Pontificale Marianum și Gregoriana din Roma și la École Biblique et Archéologique Française din Ierusalim. Fondator al Centrului de Studii Biblice «Giovanni Vannucci» (www.studibiblici.it) din Montefano (Macerata), se ocupă cu răspândirea sfintelor scripturi interpretându-le întotdeauna în slujba dreptății, niciodată a puterii. A publicat, printre altele: Roba da preti (Chestii de ale preoților); Nostra Signora degli eretici (Doamna noastră a ereticilor); Come leggere il Vangelo (e non perdere la fede) (Cum să citim Evanghelia (și să nu ne pierdem credința); Parabole come pietre (Parabole ca pietrele); La follia di Dio (Nebunia lui Dumnezeu) și Versetti pericolosi (Versete periculoase). Poate fi găsită în librării, publicată de Garzanti, cartea Chi non muore si rivede – Il mio viaggio di fede e allegria tra il dolore e la vita (Cei care nu mor se vor revedea – Călătoria mea de credință și bucurie între suferință și viață).
Aici toate articolele scrise de Alberto Maggi pentru ilLibraio.it.