Oameni mari pentru lucruri mari

Bună ziua, lume!

22 Decembrie

Cel Puternic mi-a făcut lucruri mari

În acel timp, Maria a spus: «Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, căci a privit la umilința slujitoarei sale. Iată, de acum toate popoarele mă vor numi fericită, căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic și numele lui e sfânt! Îndurarea lui față de cei ce se tem de el este din generație în generație.
A arătat puterea brațului său: i-a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor, i-a dat jos de pe tron pe cei puternici și i-a înălțat pe cei umiliți; pe cei flămânzi i-a copleșit cu bunuri, iar pe cei bogați i-a lăsat cu mâinile goale.
L-a sprijinit pe Israel, slujitorul său, amintindu-și de îndurarea sa, după cum a promis părinților noștri, lui Abraham și urmașilor lui în veci».
Maria a rămas cu ea cam trei luni, apoi s-a întors la casa ei.

Luca 1,46-56

„Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic”: de fiecare dată când îmbrățișăm iubirea Tatălui în existența noastră, se întâmplă lucruri mari. Într-un anumit sens, Maria anticipează ceea ce Învățătorul le va spune discipolilor săi: veți face lucruri și mai mari decât cele pe care le-am făcut eu. Totul este să înțelegem că Atotputernicia divină nu poate acționa fără colaborarea noastră. Nu este nimic de făcut: Dumnezeu însuși este cel care a ales calea umanității pentru a ne arăta chipul său, pentru a ne spune cum „funcționează”, pentru a ne comunica o iubire capabilă să ne facă viața atât de umană încât să devină divină. În ciuda celor care astăzi continuă să-i „delege” „Dumnezeului-stăpân” rezolvarea atâtor rele care afectează omenirea (pedepse teribile sunt prevestite pentru cei care nu se convertesc sau, mai degrabă, nu se supun dictatului acestui Dumnezeu), Dumnezeul manifestat de Isus alege să devină tovarăș de călătorie al fiecărui bărbat și al fiecărei femei și cere să fie îmbrățișat, pentru a construi o nouă umanitate. Maria ne spune că toate acestea au fost posibile pentru ea, care, la rândul ei, le-a făcut posibile pentru noi dând trup Cuvântului vieții. Așadar, aceasta este o invitație pentru fiecare femeie și fiecare bărbat să-și cânte propriul magnificat personal pentru că atunci când îmbrățișăm iubirea Tatălui, nu numai că „facem lucruri mari”, ci devenim oameni mari (nu persoane care crapă de ciudă văzând în orice distrugerea „sfintei religii”!).

O îmbrățișare tuturor. Viață plăcută!

Pr. Luciano Locatelli

Sursa: Il Popolo della Senape