Nu ați citit?

Vineri din săptămâna a 15-a de peste an – 16 iulie 2021

Fiul omului este stăpânul sâmbetei

În acel timp, Isus trecea printre lanuri de grâu într-o sâmbătă. Discipolilor săi le era foame şi au început să rupă spice şi să le mănânce.
Dar fariseii, când au văzut, i-au spus: «Iată, discipolii tăi fac ceea ce nu este permis să facă în zi de sâmbătă!».
Atunci le-a zis: «Nu ați citit ce a făcut David când le era foame, lui şi celor care erau cu el: cum a intrat în casa lui Dumnezeu şi au mâncat pâinile punerii înainte pe care nu aveau voie să le mănânce nici el, nici cei care erau cu el, decât numai preoții? Sau nu ați citit în Lege că în zi de sâmbătă preoții încalcă sâmbăta în templu şi sunt nevinovați? Dar eu vă spun că aici este unul mai mare decât templul! Dacă ați ști ce înseamnă: „Îndurare vreau, şi nu jertfă”, nu i-ați fi condamnat pe cei nevinovați. Căci Fiul omului este stăpânul sâmbetei».

Matei 12,1-8

Nu ați citit? Îi întreabă Domnul pe farisei care contestă faptul că discipolii săi, în timp ce merg, adună boabe de grâu în zi de sâmbătă, când orice lucrare este nepotrivită. Nu ați citit? Evident că nu, ori nu au citit bine, sau, mai rău, au citit doar ceea ce le convenea. Pentru că o normă drastică precum cea a odihnei sabatice s-a născut dintr-un motiv precis și cu care toți erau de acord: pentru a le aminti fiilor lui Israel că în sfârșit erau liberi și nu mai erau sclavi, pentru că sclavul nu se odihnește niciodată. Dar, fără a aduce atingere conceptului, în Scriptură erau prevăzute excepții, cum ar fi lucrarea preotului. Mai mult decât atât, Scriptura relatează despre cum David, fugind de Saul, a consumat pâinile sacre destinate preoților. Nu ați citit? Nu, evident. Mai ales pentru că nu au citit esențialul, dincolo de reguli: Dumnezeu vrea milostivire, nu jertfe, nu eforturi, nu penitențe. Iar milostivirea ascultă rațiunile înainte de a judeca apelând la Dumnezeu. Nu ați citit?

Paolo Curtaz

Sursa: Paolo Curtaz