Noi acoliți și lectori, printre ei și 11 femei

Printre noii lectori și acoliți instituiți în această după-amiază în Catedrală de către Arhiepiscopul de Palermo, Monseniorul Corrado Lorefice, se numără și 11 femei. O noutate absolută, rezultatul scrisorii apostolice în formă de „motu proprio” Spiritus Domini prin care Papa Francisc, la începutul anului 2021, a deschis și pentru femei ministerele instituite. Celebrarea, conform tradiției, a avut loc în această după-amiază în Catedrală, în ziua sărbătorii dedicării, la câteva ore după Vigilia Rusaliilor, și a fost și martora conferirii slujirii extraordinare a sfintei împărtășanii numeroșilor credincioși.

Cine sunt acoliții și lectorii?

Lectoratul și acolitatul sunt două slujiri instituite ale Bisericii Catolice: este vorba de slujiri foarte vechi, dar care de-a lungul secolelor fuseseră rezervate doar clerului; va fi necesar să așteptăm scrisoarea apostolică în formă de „motu proprio” Ministeria quaedam din 1972, dorită de Papa de atunci, Paul al VI-lea, pentru a le vedea conferite din nou și laicilor, chiar dacă numai bărbaților. O excludere silită, cea a femeilor, care a eșuat odată cu Papa Francisc.

Acestea sunt slujiri încredințate de Episcop unor persoane pregătite corespunzător, care îndeplinesc funcții atât în ​​cadrul celebrărilor liturgice (prin proclamarea Cuvântului, slujirea la altar și distribuirea împărtășaniei), cât și în afara acestora (cateheză, vestire, rugăciune comunitară, activități caritative) cu caracter de continuitate. Ministerele instituite, la care Papa Francisc l-a adăugat recent și pe cel de catehet, sunt, alături de cele de facto, una dintre cele mai reușite expresii ale acelei ministerialități baptismale, deci și a laicilor, puternic subliniate de Conciliul Vatican II.

Palermo este „școală”

Noutatea nu este nesemnificativă: în parohii sunt multe femei angajate în slujiri de facto (de la catehism la împărtășirea bolnavilor, până la proclamarea ocazională a lecturilor), dar se întâmplă foarte rar să le vedem la altar îmbrăcate cu o albă, cu excepția cazului în care este vorba de ministrante. O alegere curajoasă, cea a Papei Francisc, dar care a avut nevoie de ceva timp ca să fie implementată; este suficient să ne gândim că CEI [Conferința Episcopală Italiană] a avut nevoie de un an și jumătate pentru a aborda chestiunea, aprobând abia în ultima adunare generală (ținută în luna mai anul curent) o notă „ad experimentum” pentru următorii trei ani intitulată „Ministerele Lectoratului, Acolitatului și Catehetului pentru Bisericile care sunt în Italia”, cu obiectivul de a pune în aplicare indicațiile pontifului și de a uniforma practicile din Peninsulă prin stabilirea vârstei minime la 25 de ani.

În acest context, Palermo nu a pierdut timpul: echipa diecezană condusă de părintele Alessandro Spera (director adjunct al comisiei liturgice) și compusă din diaconul pr. Vincenzo Sansone și Mariella Cottone a început în octombrie anul trecut pregătirea candidaților pentru slujirile instituite, incluzând și femei; un parcurs care a durat un întreg an pastoral, cu verificări periodice, și a culminat cu celebrarea de astăzi. Din 11 lectori noi, opt sunt femei; noii acoliți sunt în schimb cinci, dintre care trei sunt femei.

Slujitorii sau miniștrii extraordinari ai sfintei împărtășanii, în schimb, au fost formați de diaconul pr. Nunzio Carrozza; sarcina lor principală este să ducă împărtășania bolnavilor, desfășurând o prețioasă slujire de apropiere de cei care suferă sau sunt în vârstă.

Roberto Immesi, 04 iunie 2022

Sursa: Porta di Servizio