Mișcarea femeilor catolice „Maria 2.0”

Mișcarea femeilor catolice „Maria 2.0” din Germania împlinește 3 ani

Era 2019 când în Germania un grup de femei catolice, botezat „Maria 2.0”, a făcut furori în toată țara și nu numai, convocând o grevă a femeilor prin încetarea activităților ecleziale timp de o săptămână în semn de protest și afișând pe pereții catedralelor și ale bisericilor din Germania șapte teze prin care cereau, printre altele, accesul la slujirile primite prin hirotonire şi acceptarea şi binecuvântarea relațiilor homosexuale în Biserică. Între timp, „Maria 2.0” a devenit o realitate de însemnătate națională, cu aproximativ o sută de grupuri locale în toată țara, dar și din străinătate realitatea este privită ca o sursă de inspirație. Pe site-ul katholisch.de (17/01), Katrin Richthofer, una dintre fondatoarele grupului de la München, 51 de ani, regizoare de documentare, divorțată și recăsătorită, trasează un prim bilanț al numeroaselor campanii lansate (cum ar fi cărțile poștale trimise papei Francisc și campania #liebegewinnt, „iubirea învinge”, pentru binecuvântarea cuplurilor homosexuale, precum și o luare de poziție față de Sinodul mondial) și al urmelor pe care acestea le-au lăsat: «Este de ajuns să ascultăm ceea ce spun acum unii episcopi: cu siguranță există anumite fraze care ar putea proveni de la „Maria 2.0”. Am impresia că multe dintre ideile actuale de reformă în Biserică au devenit și social acceptabile datorită femeilor de la „Maria 2.0”. Nu suntem un grup marginal, venim din inima Bisericii. Membrii noștri mențin viața comunității vie în multe locuri. În acest sens, cred că mulți episcopi și păstori au înțeles: atunci când cei care fac revoluția au acest aspect – călugărițe, animatoare de grupuri de tineri, de pregătire la prima împărtășanie și la mir, cititoare, toate între 20 și 85 de ani – atunci înseamnă cu adevărat: „Trebuie să acționăm!”».

Grupul de la München s-a întâlnit recent cu arhiepiscopul de München card. Reinhard Marx: «Evident că nu spune: „Ai dreptate, este adevărat că femeile trebuie să fie la altar”. Nu merge atât de departe. Dar cu siguranță există discuții constructive, există reacții pozitive la ceea ce scriem și la ceea ce facem în termeni de campanii. Ne simțim pe mâini foarte bune cu episcopul Bätzing, președintele Conferinței Episcopale, când auzim ce are de spus pe multe subiecte. Cu siguranță nu vom ajunge la toți episcopii. Dar am senzația că suntem ascultați. Ceea ce facem este primit pozitiv și în multe alte locuri din Biserică. Noi, aici, la München, am fost convocați în urma campaniei #liebegewinnt. În mod surprinzător, ni s-a mulțumit pentru ceea ce am făcut». Maria 2.0 și-a unit forțele și cu alte grupuri de reformă spre a forma o „rețea pentru o Biserică orientată spre viitor”, de exemplu cu „We are Church”, cu „Ordensfrauen für Demokratie” sau cu „Gemeindeinitiative”. «Iar acum există și rețeaua globală. Vedem că există voci asemănătoare cu ale noastre în toată lumea, de exemplu în Consiliul Femeilor Catolice”.

Speranța pentru reforme, spune Richthofer, «este mare. Pentru că lucrurile nu mai pot continua așa. Desigur, în grupul nostru avem reprezentanți ai „We are Church” care deja în urmă cu 25 de ani aveau senzația că Biserica se află într-un punct în care trebuie să se întâmple ceva. Totuși, sperăm că acum situația este diferită». În primul rând, pentru că «lumea digitală ne permite să reunim mult mai multe persoane decât acum 25 de ani. Acest lucru face mai evident cât de multe persoane își doresc o schimbare. Pe de altă parte, dacă ne uităm la parcursul sinodal, vedem că există sugestii care, dacă ar trece, ar fi un mare pas înainte». Biserica pe care o dorește Richthofer este «o Biserică care pune pe primul loc porunca lui Isus: iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți. Pentru mine, aceasta este mai presus de toate celelalte reguli ale Bisericii».

La acuzațiile celor care învinuiesc mișcarea că nu mai este catolică, regizoarea răspunde că «catolic înseamnă universal. Iar în versiunea latină a crezului se spune: „Noi credem în Biserică”»; «Sunt credincioasă și mă consider catolică cu conștiința împăcată, chiar dacă sunt divorțată și recăsătorită. Majoritatea femeilor și bărbaților care activează în „Maria 2.0” au supt catolicismul împreună cu laptele matern și spun: „Sunt catolic și nu vreau și nu pot să renunț”. Ar fi frumoasă unitatea în diversitate. Nimeni nu ar trebui să interzică altora să-și trăiască propria religiozitate».

Desigur, șocul produs de abandonarea Bisericii de către alte două co-fondatoare ale mișcării, Lisa Kötter și Andrea Voß-Frick, în martie trecut, a fost puternic: cele două femei au declarat că vor să rămână catolice, fără să aparțină totuși «la instituția de drept public a Bisericii Romano-Catolice»: «Adevărata frustrare – explică Richthofer – rezidă adesea în faptul că întregul sistem bisericesc nu este cel al lui Isus: în linie de principiu, toți suntem consacrați prin botez, dar toate ierarhiile patriarhale care au apărut în sute de ani de istorie a Bisericii ne fac să uităm acest lucru. Această dicotomie va rămâne cu siguranță. Pentru că atunci când o mișcare care vine din interiorul Bisericii Catolice îi spune aproape că trebuie să fie desființată, acest lucru este mai mult decât îndrăzneț». Întrebarea, așadar, este până unde putem merge cu cererile noastre? Ce altceva este rezonabil sau justificabil? Sunt de părere că, dacă unii consideră impardonabilă gestionarea de neînțeles a abuzurilor și cred că speranțele de reformă nu merg suficient de departe, este corect să își exprime catolicismul personal în propriul cerc în afara vieții Bisericii Catolice».

În ceea ce o privește, se poate schimba o instituție «numai din interior. Încercarea din exterior nu va duce nicăieri. Bineînțeles că există persoane care ar fi bucuroase să scape de noi. Dar văd Biserica și ca pe o instituție care realizează lucruri mari, mai ales în sfera socială. Multe lucruri bune se întâmplă în numele Bisericii. Dacă Biserica va continua să se micșoreze până la punctul de a rămâne doar cu cei care acceptă abuzurile și ipocriziile fără să se plângă, vom pierde foarte mult, mai ales în ceea ce privește structurile sociale. Și tocmai de aceea cred că este important să încercăm să rămânem. În această privință, nu îmi pot imagina să plec acum, sunt prea catolică pentru asta».

Ludovica Eugenio, 17/01/2022.

Sursa: Adista

* Foto de Chondriammos de pe Wikimedia Commons; imaginea originală și licența aici