Luminițe rătăcitoare

Bună ziua, lume!

Marți din săptămâna a 26-a de peste an – 27 septembrie 2022

Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre Ierusalim

Când s-au împlinit zilele înălțării sale, Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre la Ierusalim și a trimis soli înaintea lui. Și, mergând, au intrat într-un sat al samaritenilor, ca să pregătească pentru el cele necesare. Însă nu l-au primit, pentru că se îndrepta spre Ierusalim. Văzând aceasta, discipolii Iacob și Ioan i-au spus: «Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer și să-i nimicească?». Dar, întorcându-se, el i-a mustrat. Și au mers într-un alt sat.

Luca 9, 51-56

Iată, nici cei care sunt alături de el de aproape trei ani nu au înțeles nimic.

Domnul nu a venit să ia viața, să ia vieți, ci să o ofere pe a lui, să ne-o dăruiască pe a lui pentru a arăta că Dumnezeu este numai iubire curată, nimic altceva. Dumnezeu nu domnește peste oameni cerând supunere față de legi și impunând porunci. Dumnezeu ne cere să devenim fiii săi asemănându-ne cu el prin felul nostru de a iubi: pentru aceasta se pune în slujba noastră, ca să ne învețe acest lucru. De aceea ne-a dat pe Fiul său, prototipul acelei noi umanități care acceptă să intre în Misterul Vieții pentru a învăța să comunice viață.

Este ușor să „nimicim cu foc” pe cei care nu sunt de partea noastră, pe cei care nu gândesc ca noi, pe cei care ne barează drumul, pe cei care își bat joc de noi, pe cei care gândesc „altfel” (ca Biserică mai avem un drum lung de parcurs). Întotdeauna vor exista oameni care refuză să-i ia cu mașina pe cei care cred în planul promovat de Isus. Dacă aderăm la logica celui mai puternic, dacă aderăm la logica vocii celei mai zgomotoase, dacă susținem ideea conform căreia cu cât avem mai mult, cu atât valorăm mai mult, cred că pădurile lumii nu vor fi suficiente pentru ca fiecare să-și aprindă propriul „rug” personal pe care să-și prăjească adversarii.

Să nu uităm niciodată: Evanghelia se propune, nu se impune.

O îmbrățișare tuturor. Viață plăcută!

Pr. Luciano Locatelli

Sursa: Il Popolo della Senape