I-a vindecat pe toți

Sâmbătă din săptămâna a 15-a de peste an – 17 iulie 2021

Le poruncea să nu-l facă cunoscut, ca să se împlinească ceea ce a fost spus prin profetul Isaía

Matei 12,14-21

În acel timp, fariseii, ieșind, au ținut sfat împotriva lui Isus ca să-l dea la moarte. Dar Isus, știind aceasta, a plecat de acolo. Mulți l-au urmat, iar el i-a vindecat pe toți şi le poruncea cu asprime să nu-l facă cunoscut, ca să se împlinească ceea ce a fost spus prin profetul Isaía, care zice: «Iată servitorul meu pe care l-am ales, iubitul meu, în care sufletul meu își află plăcerea!

Voi pune Duhul meu peste el şi el va vesti popoarelor judecata. Nu se va certa, nici nu va striga şi nici nu va auzi cineva glasul lui pe drumuri.

Trestia frântă nu o va strivi, iar fitilul care fumegă nu-l va stinge până ce nu va duce judecata la victorie, iar neamurile nu își vor pune speranța în numele lui».

Matei 12,14-21

Fariseii, iritați de atitudinea lui Isus, furioși în chip pios pentru libertatea sa interioară, înverșunați față de cel care le arată incoerența și ipocrizia lor, hotărăsc să-l omoare pe Isus. În chip pios, desigur. Pentru un bine mai mare. Pentru a eradica plantele rele. Pentru a opri infecția. Pentru că nu este nimic mai rău decât violența săvârșită în numele lui Dumnezeu. Nimic mai tragic decât cei care cred că exercită o lucrare sfântă arogându-și dreptul de a fi avocații lui Dumnezeu, ieri ca și astăzi. Isus se îndepărtează, nu caută confruntarea și mulți îl urmează, fugind și ei de confruntare. Domnul nu adună o armată de revoluționari, ci un grup de discipoli și discipole care, îmbrățișând adevărata față a lui Dumnezeu, se vindecă de toate relele, de toate greutățile, de toată strâmbătatea minții și a spiritului. Se împlinesc profețiile: cu adevărat Isus este slujitorul blând, plin de compasiune și milostiv al lui Dumnezeu. Și care, spre deosebire de fariseii din toate timpurile, nu folosește niciodată violența.

Paolo Curtaz

Sursa: Paolo Curtaz