Hotărârea fermă

Marți din săptămâna a 26-a de peste an – 28 septembrie 2021

Isus a luat hotărârea fermă de a merge spre Ierusalim

Luca 9,51-56

Când s-au împlinit zilele înălțării sale, Isus a luat hotărârea fermă de a merge spre Ierusalim şi a trimis soli înaintea sa.

Şi, mergând, au intrat într-un sat al samaritenilor, ca să pregătească pentru el cele necesare. Însă nu l-au primit, pentru că se îndrepta în mod evident spre Ierusalim.

Văzând aceasta, discipolii Iacob şi Ioan i-au spus: «Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer şi să-i nimicească?». Dar, întorcându-se, el i-a mustrat. Şi au mers într-un alt sat.

Luca 9,51-56

Isus ia hotărârea fermă de a merge spre Ierusalim. Iar dacă discipolii săi demonstrează că nu au înțeles nimic și se ceartă între ei despre cine este cel mai mare, cu atât mai rău pentru ei. N-au decât, dacă nu sunt dispuși să-l urmeze atunci când vorbește despre îndeplinirea misiunii sale cu prețul de a muri acolo. N-au decât, dacă după toate discursurile rostite, discipolii arată că nu au înțeles nimic cerându-i să împiedice pe cineva să vorbească în numele său. N-au decât, dacă samaritenii nu văd în el un profet care îi iubește, ci un evreu care trebuie să fie oprit. N-au decât, dacă blândul Ioan, misticul (!), văzându-se refuzat, invocă fulgere din cer asupra samaritenilor. N-au decât! Isus își împietrește fața, așa scrie Luca, și se îndreaptă spre Ierusalim, pentru că la Ierusalim este în joc soarta fiecărui profet și a oricărei profeții. Aș dori să am o fărâmă din puterea lui Isus și din pasiunea și determinarea sa, pentru a vesti chipul lui Dumnezeu.

Paolo Curtaz

Sursa: Paolo Curtaz