Duhul își reconstruiește biserica

Clerul și-a dat singur puterea. Și a bazat-o pe sacru, sau mai degrabă pe un sistem de separare sacrală care s-a perfecționat treptat începând cu secolul III-IV. Înainte, clerul nici nu exista. Biserica primară era laică și niciuna dintre slujiri nu avea caracter clerical. Toți botezații participau la tripla munus a lui Isus, erau regi, preoți și profeți.

Dar clericalismul a transformat slujirile prezbiterului și episcopului din slujiri laicale în slujiri clericale. Astfel, s-au produs trei efecte. Primul: clerul s-a separat de popor (sacralizare). Al doilea: clerul s-a ridicat deasupra poporului (ierarhizare). Al treilea: clerul a monopolizat aproape toate slujirile (concentrarea puterii). Laicii au fost excluși, au rămas într-o stare de subalternitate, le-au fost luate aproape toate slujirile. Astăzi nicio femeie și niciun bărbat laic nu contribuie la determinarea deciziilor în biserică (munus regală), nimeni nu administrează sacramentele (munus sacerdotală) și nimeni nu are nici cea mai mică autoritate magisterială (munus profetică). Toate acestea s-au întâmplat treptat în decursul istoriei, iar întreaga structură a bisericii a fost în cele din urmă clericalizată. Doctrină clericalizată, norme canonice clericalizate, liturgie clericalizată.

Astăzi trăim într-o fază de tranziție, în care procesul de declericalizare a fost lansat timid odată cu Conciliul Vatican al II-lea. Dar biserica clericalistă este departe de a primi cu entuziasm reformele necesare pentru a schimba structurile doctrinale, juridice și liturgice. Abuzurile de putere sunt larg răspândite și continue, ele îmbracă multe forme: abuzuri de conștiință, abuzuri sexuale, abuzuri spirituale, abuzuri doctrinale…

Până când cei botezați nu vor deveni conștienți de faptul că sunt biserică, ei nu vor putea aduce biserica înapoi la dimensiunea ei inițială de laicitate. Drumul este foarte lung și trebuie să avem multă răbdare. Dar există semnale pozitive, cum ar fi de exemplu procesul sinodal din Germania, mișcarea femeilor. Duhul își reconstruiește biserica.

Salvo Coco

Sursa: Facebook