Despre al optulea sacrament: biroul vamal pastoral

Meditația de dimineață în Capela Casei „Sfânta Marta”

Primirea creștină

Sâmbătă, 25 mai 2013

Creștinii care cer nu trebuie să găsească niciodată ușile închise. Bisericile nu sunt birouri unde să prezentăm documente și hârtii când cerem să intrăm în harul lui Dumnezeu. «Nu trebuie să instituim al optulea sacrament, cel al biroului vamal pastoral!». Primirea creștină este tema reflecției Papei Francisc în cadrul omiliei la Liturghia concelebrată în capela Domus Sanctae Marthae în această dimineață, sâmbătă, 25 mai, printre alții cu cardinalul Agostino Cacciavillan. Comentând evanghelia după Marcu (10, 13-16), Pontiful a amintit de reproșul lui Isus la adresa discipolilor care voiau să îndepărteze de la el copiii pe care oamenii îi aduceau pentru a cere o mângâiere. Discipolii propuneau «o binecuvântare generală și apoi toți afară»; dar ce spune Evanghelia? Că Isus s-a indignat – a răspuns Papa – spunând: «lăsați-i să vină la mine, nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei».

Credința poporului lui Dumnezeu este o credință simplă. De exemplu, poate că nu știe să explice bine cine este Fecioara Maria, dar «pentru aceasta – a spus Sfântul Părinte – trebuie să mergem la teolog: el ne va explica bine cine este Maria». Dar, a adăugat imediat, «dacă tu vrei să știi cum o poți iubi pe Maria, mergi la poporul lui Dumnezeu care te va învăța mai bine». Este un popor «care se apropie mereu pentru a cere ceva de la Isus» și uneori chiar cu puțină insistență. După cum a povestit imediat: «Îmi amintesc că odată, în timpul hramului din orașul Salta, o doamnă umilă îi cerea unui preot o binecuvântare. Preotul i-a spus: Doamnă, dar ați fost la liturghie! Și apoi i-a explicat toată teologia binecuvântării din cadrul liturghiei. Da, mulțumesc părinte, da părinte, a răspuns doamna. Dar când preotul a plecat, doamna s-a adresat unui alt preot: Dați-mi binecuvântarea. Toate acele cuvinte nu intraseră în ea pentru că avea o altă nevoie, nevoia de a fi atinsă de Domnul. Aceasta este credința pe care o căutăm și pe care trebuie să o găsim mereu pentru că este trezită de Duhul Sfânt. Noi trebuie să o facilităm, să o facem să crească, să o ajutăm să crească».

Papa a revenit apoi la explicația atitudinii lui Isus care îi mustră pe apostoli pentru că îi împiedică pe oameni să se apropie de el. Nu o făceau din răutate: voiau doar să-l ajute. Același lucru îl făcuseră și cei care în Ierihon încercau să-l reducă la tăcere pe orbul care, avertizat de prezența lui Isus, striga ca să-i atragă atenția și să fie salvat. Era ca și cum i-ar fi spus: «Protocolul nu permite: el este a doua persoană a Treimii; ce faci? Acest lucru mă face să mă gândesc la mulți creștini…», a explicat Papa.

Pentru a explica mai bine conceptul, Pontiful a dat câteva exemple. În special, ceea ce se întâmplă atunci când la secretariatul unei parohii se prezintă doi logodnici care doresc să se căsătorească și, în loc de sprijin sau felicitări, le sunt enumerate costurilor ceremoniei sau sunt întrebați dacă actele lor sunt în regulă. Astfel, uneori, a amintit Papa, ei «găsesc ușa închisă». În felul acesta, cei care ar avea posibilitatea «să deschidă ușa, mulțumind lui Dumnezeu pentru această nouă căsătorie», nu o fac, ba chiar o închid. De multe ori «suntem controlori ai credinței în loc să devenim facilitatori ai credinței oamenilor». Și este ceva, a adăugat Sfântul Părinte, care «a început pe vremea lui Isus, cu apostolii».

Este vorba de «o ispită pe care o avem; aceea de a lua în stăpânire, de a pune stăpânire pe Domnul». Și încă o dată Papa a recurs la un exemplu: cazul unei mame necăsătorite care se duce la biserică, la parohie, cere să-și boteze copilul și aude răspunsul «de la un creștin sau de la o creștină»: nu, «nu poți, tu nu ești căsătorită». Și a continuat: «Priviți la această mamă adolescentă care a avut curajul să-și continue sarcina» și să nu facă avort: «Ce găsește? O ușă închisă. Și așa li se întâmplă multora. Acesta nu este un zel pastoral bun. Acest lucru îndepărtează de Domnul, nu deschide ușile. Și atunci când suntem pe această cale, având această atitudine, nu facem bine oamenilor, poporului lui Dumnezeu. Isus a instituit șapte sacramente, iar noi, cu această atitudine, îl instituim pe al optulea, sacramentul biroului vamal pastoral».

«Isus se indignează când vede aceste lucruri; căci cine suferă din cauza aceasta? Poporul său credincios, oamenii pe care îi iubește atât de mult». Isus, a explicat Papa Francisc la finalul omiliei, vrea ca toți să se apropie de el. «Să ne gândim la poporul sfânt al lui Dumnezeu, oameni simpli, care vor să se apropie de Isus și să ne gândim la toți creștinii de bunăvoință care greșesc și, în loc să deschidă o ușă, o închid. Să-l rugăm pe Domnul ca toți cei care se apropie de Biserică să găsească ușile deschise pentru a întâlni această iubire a lui Isus».

(din: L’Osservatore Romano, ed. zilnică, Anul CLIII, nr. 120, Dum. 26/05/2013)

Sursa: www.vatican.va