Crăciunul, „nebunia” lui Dumnezeu
„Cine l-a pus pe Domnul să-și lase privilegiul condiției divine pentru a-și asuma slăbiciunea condiției umane?” Cu ocazia Crăciunului, pe ilLibraio.it reflecția unui biblist contra-curentului, fratele Alberto Maggi: „Domnul a făcut acest lucru de dragul creației sale, umanitatea”
Crăciunul, „nebunia” lui Dumnezeu și sensul profund al venirii lui Isus în lume
Doar un Dumnezeu nebun s-ar putea gândi să devină om. Cine l-a pus pe Domnul să-și lase privilegiul condiției divine pentru a-și asuma slăbiciunea condiției umane?
În orice timp visul celor puternici a fost să devină zei, să se ridice deasupra tuturor („Voi urca în cer, deasupra stelelor lui Dumnezeu voi stabili tronul meu… voi fi asemenea Celui Preaînalt”, Is 14, 13.14). Dorința de a ajunge la Domnul a fost și cea mai mare aspirație a fiecărei persoane religioase: să se înalțe, să se spiritualizeze, pentru a se contopi mistic cu Dumnezeul invizibil. Cei puternici credeau că ajung la Dumnezeu și devin egali cu el prin acumularea puterii pentru a domina mai bine poporul; persoanele religioase aspirau să se unească cu Dumnezeu prin acumularea rugăciunilor pentru a se prezenta ca modele de sfințenie. Dar cu cât mai mult omul se separa de alții pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, cu atât mai mult El părea să se îndepărteze, să devină de neatins.
Odată cu Isus s-a înțeles de ce. Prin Crăciun Dumnezeu devine om, coborându-se la nivelul oricărei alte creaturi. Numai „nebunia lui Dumnezeu” (1 Cor 1,25) putea să-l împingă pe Cel Preaînalt nu doar să devină om, ci și să rămână așa: „S-a golit pe sine, asumându-și condiția sclavului, devenind asemenea oamenilor” (Filip 2,7). Nimeni nu auzise niciodată de un Creator care s-a coborât la nivelul creaturilor sale.
Domnul a făcut acest lucru de dragul creației sale, umanitatea. Odată cu nașterea lui Isus, Dumnezeu nu mai este același și nici omul. Relația dintre Dumnezeu și oameni și între ei și Domnul lor, s-a schimbat complet. Cu Isus Dumnezeu nu mai trebuie căutat, ci îmbrățișat. Omul nu trebuie să urce pentru a-l întâlni pe Domnul, ci să coboare spre ceilalți oameni, pentru că în Isus Dumnezeu a devenit om, profund uman și nu cere să fie slujit, ci el însuși s-a pus în slujba fiecărui om.
Din acest motiv, faptul că o persoană este în comuniune cu Dumnezeu nu se vede din ceea ce crede, ci din modul în care iubește, nu din cât de mult se roagă, ci din cât de mult ascultă nevoile altora, nu din sacrificiile față de Dumnezeu, ci din a ști să se sacrifice pentru binele celorlalți. Aceasta este surpriza minunată a Nașterii Domnului: cu cât omul este mai uman, cu atât mai mult descoperă și eliberează divinul care este în el, un Dumnezeu care nu absoarbe energiile oamenilor, ci le comunică pe ale sale, un Dumnezeu care nu ne cere să trăim pentru el, ci din el, și, împreună cu el și asemenea lui, să iradiem iubire, tandrețe și compasiune față de orice creatură; un Dumnezeu care nu ne cere să ne supunem unei Cărți considerate sacre, ci să considerăm sacră orice făptură.

AUTORUL – Alberto Maggi, călugăr din Ordinul Slujitorilor Mariei, a studiat la Facultățile Teologice Pontificale Marianum și Gregoriana din Roma și la École Biblique et Arhéologique Française din Ierusalim. Fondator al Centrului pentru Studii Biblice „Giovanni Vannucci” (www.studibiblici.it) din Montefano (Macerata), se ocupă de răspândirea sfintelor scripturi interpretându-le întotdeauna în serviciul dreptății, niciodată al puterii. A publicat, printre altele: Roba da preti (Chestii de-ale preoților); Nostra Signora degli eretici (Doamna noastră a ereticilor); Come leggere il Vangelo (e non perdere la fede) (Cum să citim Evanghelia (și să nu ne pierdem credința); Parabole come pietre (Parabole ca pietrele); La follia di Dio (Nebunia lui Dumnezeu) și Versetti pericolosi (Versete periculoase). Este în librării [publicată] de Garzanti Chi non muore si rivede – Il mio viaggio di fede e allegria tra il dolore e la vita (Cei care nu mor se vor revedea – Călătoria mea de credință și bucurie între suferință și viață).
Pr. Alberto Maggi, biblist, 15.12.2015
Aici toate articolele scrise de pr. Alberto Maggi pentru ilLibraio.it
Sursa: ilLibraio.it