Cedrul și grăuntele de muștar

Bună ziua, lume!

Marți din săptămâna a 30-a de peste an – 30 octombrie 2023

Grăuntele crește și devine copac

În acel timp, Isus a spus: «Cu ce este asemănătoare împărăția lui Dumnezeu și cu ce o voi compara? Este asemănătoare cu un grăunte de muștar pe care un om, luându-l, îl aruncă în grădina lui; acesta crește și devine copac, iar păsările cerului își fac cuiburi între ramurile lui».
Și a mai spus: «Cu ce voi asemăna împărăția lui Dumnezeu? Este asemenea cu plămada pe care o femeie, luând-o, o ascunde în trei măsuri de făină până când dospește totul».

Luca 13, 18-21

Isus ne spune că s-a terminat vremea cedrilor maiestuoși ai Libanului care își clatină vârfurile impunătoare și domină asupra tuturor celorlalți arbori. Trebuie să recăpătăm conștientizarea faptului că suntem o realitate mai modestă, un arbust din grădină, care nu se impune prin măreția sa maiestuoasă, dar oferă oricum adăpost și confort tuturor. Deci nu mai suntem un copac care domină, ci o plantă care îi primește pe toți și unde toți își pot găsi adăpost. Am fost prea obișnuiți să fim considerați „cedri” și ne-am bucurat de acest lucru, convinși că avem lumea în mâinile noastre. Dar trebuie să ne dăm seama că creștinismul-cedru nu mai există: este inutil să insistăm cu cruciadele actuale, cu încercarea de a face rost în fiecare zi de o bucățică de spațiu în plus. Repet: Evanghelia se propune și nu se impune, chiar așa, ca un mic copăcel de muștar care stă alături de celelalte legume și le oferă tuturor răcoarea lui odihnitoare. Cine are urechi de auzit, să audă…

O îmbrățișare tuturor. Viată plăcută!

Pr. Luciano Locatelli

Sursa: Il Popolo della Senape