Binecuvântarea cuplurilor gay în Biserica Catolică
Episcopii flamanzi au publicat primul text liturgic în absolut pentru binecuvântarea legăturilor dintre persoanele de același sex. Sfântul Scaun a interzis aceste celebrări…
Ruptură cu Vaticanul a Bisericii din Flandra cu privire la homosexualitate
Cardinalul De Kesel, arhiepiscop de Bruxelles, și episcopii Flandrei – regiunea de limbă olandeză a Belgiei – au publicat în urmă cu câteva ore un document pentru primirea gay-lor și lesbienelor care conține o propunere adresată parohiilor pentru binecuvântarea cuplurilor de același sex. Nicio Biserică nu a mers atât de departe până acum. Mai ales că în urmă cu mai bine de un an – era martie 2021 – Sfântul Scaun a reiterat în mod explicit interzicerea absolută a binecuvântării unei uniuni între persoane de același sex. Cu acea ocazie, Congregația pentru Doctrina Credinței [al cărei nou nume este Dicasterul pentru Doctrina Credinței] a argumentat refuzul, susținând în esență că Biserica nu poate acorda nicio binecuvântare unei situații păcătoase. În același timp, a afirmat apropierea de persoanele unite prin relația homosexuală, admițând printre altele posibilitatea de a binecuvânta, dacă nu cuplul, cel puțin partenerii individuali. Cei care sperau într-o schimbare semnificativă în asistența pastorală a comunității Lgbt au rămas dezamăgiți de răspunsul Vaticanului. Din Germania până în Olanda, sute de preoți și călugări, în dezacord cu Sfântul Scaun, au afișat steagul curcubeului pe clopotnițele bisericilor și mănăstirilor.
După cum este evident, unda verde a Bisericii din Flandra este menită să provoace o avalanșă de critici. În realitate, însă, reprezintă „doar” instituționalizarea unui ritual care este deja oficiat în țară, deși sub formă clandestină, de diverși parohi. Conform celor aflate – sursa este ziarul olandez „Nederlands Dagbalad” –, textul provine din inițiativa lui Willy Bombeek, numit de episcopi coordonator al punctului de contact pentru homosexualitate şi credință. Călugărul, un homosexual declarat, ar fi ascultat opiniile și cererile venite din lumea Lgbt catolică din Flandra și apoi ar fi elaborat o primă redactare. Aceasta urma să fie apoi integrată și aprobată de colegiul episcopal. Practic o inițiativă care a pornit de jos, nici mai mult, nici mai puțin decât spiritul evanghelic încurajat de papa Francisc pentru reformele ecleziale. Nu întâmplător, documentul se inspiră din îndemnul apostolic „Amoris laetitia” al lui Francisc însuși în care sunt abordate sub semnul milostivirii o serie întreagă de situații afective pe care Biserica le-a denunțat cândva ca „iregulare” tout court.
În propunerea de binecuvântare (în limba olandeză) adresată parohilor, care în Flandra vor putea astfel continua în mod legitim ritualul, partenerii de la altar sunt invitați să recite următoarea rugăciune: „Dumnezeule al iubirii și al fidelității, astăzi suntem înaintea ta, înconjurați de familii și prieteni. Îți mulțumim că ne-ai permis să ne regăsim. Ne dorim să fim unul pentru celălalt în toate împrejurările vieții. Vorbim aici cu încredere, vrem să lucrăm la fericirea celuilalt zi de zi. Te rugăm, Doamne, să ne dai puterea să fim fideli unul față de celălalt și să ne aprofundăm angajamentul”. În document, cardinalul De Kesel și ceilalți episcopi flamanzi, explică originea prevederii: „Cuplurile homosexuale cer adesea un moment de rugăciune în timpul întâlnirilor pastorale pentru a-i cere lui Dumnezeu să binecuvânteze și să perpetueze angajamentul lor de iubire și fidelitate”. De aceea, prelații Flandrei, precursori în lume, au decis să acorde aprobarea lor acestui moment inedit de rugăciune comunitară. Cu câteva instrucțiuni fundamentale pentru a nu crea confuzie. „Trebuie să rămână clară – scriu ei – diferența față de ceea ce Biserica înțelege prin căsătorie sacramentală”, adică o unire pe viață între un bărbat și o femeie.
Deocamdată nu a sosit nicio cenzură din partea Sfântului Scaun. Din palatele sacre se întrezărește mai degrabă voința de a examina cu atenție textul flamand, mișcat de dorința de a primi și de a însoți acele realități de facto din societatea occidentală, puternic secularizată. Ceea ce este sigur este că documentul nu a fost trimis în prealabil peste Tibru, așa cum se face în mod normal. În noiembrie, episcopii belgieni se vor deplasa la Vatican într-o vizită ad limina la Papa. Va fi o ocazie de afla despre reacția Papei la acțiunea întreprinsă de ei pe frontul pastoralei Lgbt. În urmă cu câțiva ani, cu ocazia Sinodului extraordinar despre familie, la începutul pontificatului lui Bergoglio, tocmai episcopul de Anversa, Johan Bonny, a fost cel care i-a presat pe confrați să legitimeze binecuvântarea cuplurilor homosexuale. Recent, Drumul Sinodal din Germania a discutat și el pe această temă și a votat un text care cere o actualizare a doctrinei despre homosexualitate.
Giovanni Panettiere, 20 septembrie 2022
Sursa: Quotidiano Nazionale