Această Biserică mă sperie

„Această Biserică mă sperie. Din partea lui Isus nu a existat niciodată un cuvânt împotriva homosexualității”

„Nici vorbă de Biserică în ieșire. Pe mine această Biserică mă sperie. Ar trebui să aibă întotdeauna mâinile întinse, să iasă în întâmpinarea altora și să-și amintească că pentru Isus adevărul nu este o doctrină care trebuie predată, ci binele care trebuie făcut. Și în schimb iese cu aceste cuvinte de luare de poziție”.

Alberto Maggi, în vârstă de 75 de ani, este unul dintre cei mai prestigioși bibliști italieni. În Centrul său de Studii Biblice „Giovanni Vannucci”, din Montefano, sute de oameni aleargă de ani de zile pentru a găsi răspunsuri pe care Biserica nu reușește să le ofere.

Părinte Maggi, de ce ar trebui Biserica să binecuvânteze cuplurile homosexuale?

„De ce nu ar trebui? Dacă două persoane trăiesc împreună, fac fapte bune, trăiesc cu generozitate și se iubesc, de ce nu ar trebui să găsească pe cineva care să le binecuvânteze? Binecuvântăm casele, animalele, obiectele, dar două persoane care se iubesc nu. Dar, din fericire, unde este iubire acolo este Dumnezeu, de aceea două persoane homosexuale care se iubesc nu au de ce să se teamă”.

Vaticanul spune că aceste uniuni nu sunt pentru procreare.

„Nici viața mea de preot nu este deschisă procreării. La fel și cea a lui Isus care nu a reprodus zicala biblică „creșteți și înmulțiți-vă”. El ne-a încurajat să fim deschiși față de ceilalți, iar pentru a face acest lucru nu trebuie să procreăm. Aici aruncăm pe umerii oamenilor poveri pe care nici nu știm să le ducem. Este foarte trist”.

De-a lungul secolelor, Biserica și-a schimbat ideea cu privire la multe subiecte. De ce cu privire la homosexuali nu?

„Sper să ajungă să o facă cât mai curând. I-au trebuit două mii de ani să spună că în căsătorie nu este importantă numai procrearea, ci și sexualitatea. A fost nevoie de zeci de ani pentru a face ca cei care se sinucid, doar ca să dau un alt exemplu, să poată fi îngropați în pământ consacrat… Eu le spun homosexualilor să nu aștepte ca Biserica să-i recunoască… Fiți fericiți chiar acum!”.

La fel și pentru divorțații recăsătoriți?

„Pentru Biserică este mai grav să divorțezi decât să ucizi. Cei care ucid sunt iertați, cei care divorțează nu, pentru că nu se mai pot căsători. Este absurd”.

Isus, printre altele, nu s-a exprimat niciodată cu privire la homosexualitate.

„Niciodată. Cu toate acestea, Biserica o face. Alaltăieri era Evanghelia cu cuvintele lui Isus adresate lui Nicodim. Isus spune că oricine face răul urăște lumina. Dar apoi, în mod uimitor, nu vorbește despre cei care fac binele, ci spune că adevărul înseamnă a face binele. Adevărul nu este o doctrină, ci a face binele. Cu documentul de ieri, în schimb, doctrina este aruncată pe umerii oamenilor cu efectul de a-i îndepărta și mai mult de Isus”.

Adesea Biserica pare să dea răspunsuri la problemele care au fost deja depășite.

„Așa este. Biserica oferă răspunsuri la problemele pe care societatea le-a depășit deja. Iar răspunsurile pe care le dă nu mai sunt valabile”.

Paolo Rodari

Interviu cu biblistul Alberto Maggi realizat de Paolo Rodari și publicat în cotidianul La Repubblica din 16 martie 2021, pagina 21

Sursa: Ore Undici