A murit părintele José María Castillo

La moartea părintelui José María Castillo, apostolul și teologul poporului latino-american

Duminică, 12 noiembrie, la vârsta deloc neglijabilă de 94 de ani, a încetat din viață teologul spaniol José María Castillo Sánchez, cunoscut și cititorilor italieni pentru unele dintre textele sale ușor explozive, cum ar fi L’umanizzazione di Dio, Fuori dalle righe, Il comportamento del Cristo, Vittime del peccato, La laicità del vangelo, L’umanità di Gesù, precum și acele postări de pe blogul www.religiondigital.org pe care Lorenzo Tommaselli le-a tradus adesea și răspândit pe internet.

După cum a scris jurnalistul José Manuel Vidal, „Pepe a fost o persoană deosebită, care atrăgea atenția prin înțelepciunea, empatia și smerenia sa, dar mai ales pentru că îi făcea pe toți să-l îndrăgească”.

Experiența sa este specifică multor inteligențe teologice dintre secolele XX și XXI. Fiind încă foarte tânăr, participă la Conciliul Vatican II în calitate de expert al cardinalului Tarancón, dar – după moartea lui Paul al VI-lea și urcarea pe tronul pontifical a lui Ioan Paul al II-lea – a fost îndepărtat (evident fără niciun proces) de la catedra Facultății de Teologie din Granada.

Societatea lui Isus, al cărei membru era, încearcă să-l protejeze, încredințându-i o altă catedră de teologie la Universitatea Centro-americană din San Salvador, unde devine un exponent marcant al Teologiei Eliberării.

Atunci când și această a doua posibilitate i-a fost luată de autoritățile vaticane, pentru a nu se lăsa instrumentalizat de adversarii iezuiților, decide să părăsească Ordinul și să-și continue cercetarea și divulgarea cu titlu complet individual. Chiar și cu celebrele sale „Caiete de Teologie Populară”, valabile atât pentru candidații la slujirea preoțească, cât și pentru copiii care se pregătesc pentru Prima Împărtășanie.

De acum încolo este un „iezuit fără documente” care călătorește, împreună cu noua sa parteneră Marga, prin diferitele Comunități Creștine Populare din America Latină.

După mulți ani, un Papă își amintește de el: își scriu unul altuia, se sună și în cele din urmă se întâlnesc la Santa Marta pe 18 aprilie 2017. „Te-am pierdut în anii optzeci și acum te regăsesc”, îi spune Jorge Mario Bergoglio. Și continuă: „Ți-am citit cărțile cu mare plăcere, fac mult bine oamenilor”.

Castillo îi aprobă spusele cu o glumă (pentru înțelegerea căreia trebuie să știm că în Biserica Catolică, dacă cineva devine Episcop, el trebuie să părăsească Ordinul religios de proveniență): „Sanctitate, suntem doi iezuiți fără documente”. Evident, Francisc a zâmbit amuzat.

Numai cunoașterea directă a gânditorilor precum Castillo ne poate explica din ce pregătire intelectuală, spirituală și experiențială provin deschiderile, deși timide, ale actualului Papă. Și deci, în același timp, rațiunile opoziției față de el din partea păzitorilor unei ortodoxii care merită din ce în ce mai puțin să fie apărată.

Augosto Cavadi, 13 noiembrie 2023

Augusto Cavadi este jurnalist, filozof italian și fondator al Școlii de formare etico-politică „Giovanni Falcone” din Palermo.

Sursa: Zero Zero News