A discerne

Bună ziua, lume!

Vineri din săptămâna a 26-a de peste an – 30 septembrie 2022

Cine mă disprețuiește pe mine îl disprețuiește pe cel care m-a trimis

În acel timp, Isus a spus: «Vai ție, Corazin, vai ție, Betsaida! Căci dacă s-ar fi făcut în Tir şi Sidon minunile făcute în voi, de mult s-ar fi convertit îmbrăcându-se în sac şi punându-și cenușă pe cap. De aceea, la judecată va fi mai ușor pentru Tir şi Sidon decât pentru voi. Şi tu, Cafarnaum, oare vei fi înălțat până la cer? Până în sălașul morților te vei prăbuși. Cine vă ascultă pe voi, pe mine mă ascultă. Cine vă disprețuiește pe voi, pe mine mă disprețuiește, iar cine mă disprețuiește pe mine îl disprețuiește pe cel care m-a trimis».

Luca 10, 13-16

Astăzi pasajul evanghelic ni-l arată pe Învățător exprimându-și amărăciunea față de toate acele „cetăți” (Corazin, Betsaida, Cafarnaum) care nu au știut să îmbrățișeze propunerea Evangheliei.

Se vorbește despre „cetăți” și nu despre sate pentru că cetatea este locul în care este prezentă sinagoga, locul religiei instituționale, locul care ar fi trebuit să deschidă spații pentru prezența și acțiunea eliberatoare a lui Dumnezeu, dar care, de fapt, a împiedicat toate acestea. În această pagină evanghelică Isus întrerupe orice relație cu oficialitatea religiei şi deschide tuturor spațiul credinței.

Poate că unele „ofuri” dintre cele rostite de Isus ar putea veni și din părțile noastre de fiecare dată când împiedicăm acțiunea eliberatoare și vindecătoare a lui Dumnezeu pentru că „nu face parte din schemele noastre”. Ne-am convins atât de mult că Dumnezeu trebuie să fie așa cum îl credem noi încât, chiar dacă el s-ar manifesta în mod direct, am fi capabili să-i spunem: „Te rog, du-te și te schimbă şi prezintă-te în fața noastră așa cum trebuie!”. Asemenea contemporanilor lui Isus, îi cerem lui Dumnezeu să se adapteze la schemele noastre.

Papa Francisc ne cere să nu ne fie frică de schimbare pentru faptul că nu trăim într-o epocă a schimbărilor, ci într-o schimbare a epocii şi trebuie să știm să discernem. Ca întotdeauna, alegerea ne revine nouă.

O îmbrățișare tuturor. Viață plăcută!

Pr. Luciano Locatelli

Sursa: Il Popolo della Senape